Snickarbladet

Senaste numren av Snickarbladet

Nr 5, augusti 2019

Kort från styrelsen

Styrelsen håller som bäst på med planerna för hösten, då det bland annat ska skapas en budget för nästa år. Det ska också hållas en extrastämma med anledning av ändringar som måste göras i föreningens stadgar. Stämman kommer att hållas i samband med informationsmötet den 28 november.

Tisdagsöppet 

Med start den 2o augusti håller styrelsen återigen tisdagsöppet på Sidensvansvägen 63 varannan vecka mellan klockan 18:30–19:30. Du kan exempelvis få hjälp med att skaffa tillfälliga parkeringstillstånd, få hjälp med låssystemet eller andra frågor.

Kort från Fritidskommittén

Fritidskommittén hälsar att höstens klasser med seniorgympa och yoga drar igång snart. Som vanligt kommer det att hållas soppluncher under hösten hela vägen fram till jul. Se anslag i porten om vilka datum som gäller och hur du anmäler dig till någon av luncherna.

Nu byter vi bredband – hämta din router

Den 1 september byter föreningen bredbandsleverantör till Bahnhof. Det här bytet påverkar även dig som har telefoni eller tv via internetuppkopplingen. Alla medlemmar/lägenheter måste hämta en ny router. Även om du inte tänkt använda den, måste den hämtas och sparas då den tillhör lägenheten och behöver lämnas kvar om du exempelvis säljer och flyttar. För att hämta din router behöver du uppge ditt lägenhetsnummer, det hittar du på din lägenhetsdörr.

Installationen av den nya routern kan göras direkt om du endast använder bredband via Telenor/Bredbandsbolaget idag. Är du däremot telefonikund ska du inte byta router före den 30 augusti för att undvika avbrott i tjänsten. Vill du flytta med ditt befintliga telefonnummer behöver du ha den nya routern tillgänglig när du ringer Bahnhofs support för att beställa nummerflytten.

Värt att notera! Tv via Com Hem påverkas inte av det här bytet alls. Den tjänsten kommer att fungera precis som vanligt. Du tittar på tv via Com Hem om du använder antennuttaget i din lägenhet.

Routern kan hämtas i föreningslokalen vid någon av följande tider:

20/8 18:30–20:00

21/8 18:30–20:00

22/8 18:30–20:00

27/8 18:30–20:00

28/8 18:30–20:00

29/8 18:30–20:00

Allt gott önskar styrelsen

Nr 4, juni 2019

Kort från styrelsen

Nu har styrelsen haft det första mötet efter årsstämman och därmed fördelat roller mellan ledamöterna. Marie Lenke fortsätter som föreningens ordförande, Pär Hugosson blir ny vice ordförande och Ida Blix fortsätter som sekreterare. 

Vårens städdag har varit, tack till alla som hjälpte till att göra fint i vårt område! Annat som hänt: garagen har blivit våtsopade och alla bör ha fått besök av föreningens entreprenör för spolning av avloppsstammarna.

Grovsoprummet

Föreningens gemensamma återvinningsrum/grovsoprum används felaktigt av en del vilket medför extra kostnader för föreningen.

Observera att det är inte är tillåtet att slänga soffor, sängar, matbord, bokhyllor, kylskåp och liknande i grovsoprummet. Dessa kärl är endast till för mindre avfall. Kan du inte ta dig till tippen får du själv beställa hämtning.

Det är heller inte tillåtet att slänga flyttkartonger i grovsoporna – dessa skall vikas ihop och slängas i kärlen för wellpapp.

Soporna i grovsoprummet hämtas av entreprenörerna enligt (i huvudsak) följande schema:

  • Wellpapp/pappkartonger – tisdagar
  • Glas – onsdagar varannan vecka
  • Metall/plast – torsdagar
  • Grovsopor – torsdagar

Förråd

Det finns ett mycket begränsat antal förråd i vår förening och kön för att få ett förråd är lång. Det är endast föreningens ettor och lägenheterna i port 67 som har ett eget tillhörande förråd, till övriga lägenheter finns ett antal oisolerade vindsförråd att hyra. Vänligen observera att dessa förråd inte medföljer din lägenhet vid en eventuell försäljning.

Eftersom kön är så lång vill styrelsen skicka med en uppmaning till er som hyr förråd. Fundera gärna på om du verkligen behöver ditt förråd. 

Grillning

Det har inkommit en del frågor till styrelsen gällande våra trivselregler kring grillning. Reglerna är som följer: det får endast grillas med elgrillar på balkonger och terasser. Medlemmar med uteplats får använda el- eller gasolgrill. Kolgrillar får inte användas alls, utan styrelsen hänvisar till grillplatsen som föreningen har anordnat nedanför B-huset.

Brandskydd i trapphusen

Styrelsen har gått runt i alla trapphus och lämnat meddelanden till berörda som har otillåtna föremål i trapphusen. Som vi tagit upp i tidigare Snickarblad – trapphusen är vår viktigaste utrymningsväg om det skulle börja brinna och det är inte tillåtet att förvara brandfarligt material där. Töm gärna själva trapphusen på lösa föremål som inte hör hemma där, men annars kommer fastighetsskötaren och styrelsen att se till så att det blir gjort. 

Inför bytet till Bahnhof

På årsstämman beslutades det efter omröstning att föreningen ska byta bredbandsleverantör, från nuvarande Telenor (tidigare Bredbandsbolaget) till Bahnhof. Bytet kommer att ske
1 september 2019 och innebär bland annat att medlemmar som använder e-post från Telenor (*@bredband.net), bör byta ut denna om ni inte planerar att fortsätta att använda Telenor mot egen kostnad. Det finns flera alternativ att välja bland, Gmail är exempelvis gratis.

Använder ni idag Telenors digital-TV eller telefoni kan ni efter bytet istället använda Com Hem (där baspaketet redan ingår i avgiften du betalar till föreningen). Bahnhof kommer också att erbjuda telefoni och om du vill använda deras tjänst går det att flytta över och fortsätta att använda samma telefonnummer.

När det är dags för byte kommer de medlemmar som använder modem/router från Telenor (tidigare Bredbandsbolaget) att behöva byta ut denna mot en ny som delas ut av styrelsen. Mer information om detta kommer efter sommaren. Har du bytt och använder en egen router behöver du inte byta.

Motion om rökning

Under årsstämman kom det upp en fråga om en motion gällande rökning som lämnades in till en stämma för fyra år sedan. Något svar från styrelsen verkar inte ha kommit. Så ska det så klart inte vara, och ett svar bifogas detta Snickarblad.

Markskötsel och föreningens träd

När det gäller föreningens utemiljöer finns det ständigt något att ta tag i och det kommer ofta in synpunkter gällande det ena eller det andra. Ett utmärkt tillfälle att själv ställa upp och hjälpa till att få det snyggt och trevligt i området är föreningens städdagar. Vårens städdag var den 4 maj och förhoppningsvis kan vi planera in åtminstone ytterligare en i höst. 

Styrelsen har också påbörjat en rondering för att göra en prioritering för den kommande tiden, men jobbar givetvis löpande tillsammans med vår entreprenör för att underhålla rabatter, buskar och träd. 

Trädgårdsavfall

Så här års vill styrelsen påminna om att det går att slänga trädgårdsavfall utanför A-huset. I slänten rakt ut från portalen i
A-huset är det tillåtet att lämna exempelvis jord, blommor, ris och mindre kvistar. Lämna inte plastblomkrukor och liknande.

Intresseanmälan HLR-utbildning

Det är flera som uttryckt ett intresse för att gå en utbildning i hjärt- och lungräddning sedan föreningen köpte in en hjärtstartare. Styrelsen har tagit in en offert på vad det skulle kosta och upplåter gärna vår gemensamma lokal för ändamålet, men intresserade får själva betala kursavgiften. En instruktör kan ta emot max
12 deltagare och då blir avgiften
800 kronor per person. Kursen hålls endast dagtid och tar cirka tre timmar. 

Om du är intresserad, mejla in till styrelsen@snickarbacken.com

Tisdagsöppet i sommar

Snart tar styrelsen lite sommarledigt från tisdagsöppet och det innebär att sista chansen att träffa någon ur styrelsen blir tisdagen den 25 juni. Sedan håller styrelsen stängt och öppnar igen den
20 augusti.

Glad sommar önskar styrelsen

Nr 3, april 2019

Kort från styrelsen

Styrelsen har bråda dagar med att förbereda inför årsstämman den 25 april, men nu börjar nog det mesta vara färdigt. Vi hoppas att få se många av er där. Du behöver inte anmäla dig för att komma till stämman. Vid tryckningen föll svaret på motion nummer 13 tyvärr bort, men det delas ut nu så alla ska härmed ha fått all information som behövs inför stämman.

Dags att se över terasslådorna

Så här års är det kanske många av er som börjar se över balkonglådor, rabatter eller terasslådor. Ni som har terasslådor bör av flera skäl helt ta bort barrväxterna. Dessa får med tiden alldeles för stora rotsystem för att vara lämpliga i terasslådorna. Terasslådan väger en hel del redan när den är tom, och ännu mer när den är fylld med jord och stora växter eller buskar. Det finns en risk att den helt enkelt spricker – och även om det tursamt nog inte hänt oss än så har det hänt i andra föreningar.

Tänk också på att dina växter inte får hänga över kanten (kan då skräpa ned hos grannarna) eller växa sig så höga att de kommer upp till grannen ovanför.

Om du inte själv vill eller kan ta itu med din terasslåda går det utmärkt att be HSB om en offert och få deras hjälp med att snygga till.

Städdag

Fritidskommittén anordnar vårens städdag den 4 maj med start klockan 10. Boka in det i kalendern redan nu. Det brukar vara ett mycket trevligt tillfälle att prata mer med grannarna och efter städningen samlas deltagarna vid föreningslokalen för korv och fika.

Fett i avloppen och stamspolning

Styrelsen vill påminna alla om att inte hälla fett från matlagningen i avloppen. Det är en av anledningarna till att vi nu måste betala för att spola stammarna för att komma tillrätta med problem hos flera boende. Stamspolningen är beställd och kommer att påbörjas den 27 maj. Mer information kommer från entreprenören när det är dags.

Ny hemsida

Vår föreningshemsida har efter flera års tjänstgöring bytts ut mot en ny. Detta har bland annat gjorts för att göra det lättare för styrelsen att uppdatera informationen. Ta gärna en titt på snickarbacken.com. Där hittar du bland annat Snickarbladet och framöver också nyheter som exempelvis datum för vårens städdag och liknande.

Låssystemet

Har du något problem med det nya låssystemet? Felanmäl till HSB (kundcenter61@hsb.se, eller 010-442 50 00), har du frågor är du välkommen ned på tisdagsöppet (öppet tisdagar jämna veckor mellan kl 18:30–19:30). 

Glöm inte att du måste boka gym- och samlingslokal/pingis för att kunna öppna dörren med taggen. Du som har tillgång till bastu kommer alltid in i bastun. Bokningen sker på ett schema som nu sitter på bastudörren men det kommer att hamna bredvid skärmen vid ingången till föreningslokalen. Detta för att du ska kunna sätta på bastun lite i förväg så att den är varm när du vill använda den. Och har du ett förråd, behöver du gå ned till lokalen och aktivera dina taggar vid läsaren mitt emot styrelserummet (sitter instruktioner för hur du gör vid läsaren).

Den nya appen som kan öppna garagen har det kommit in många frågor om. Har du problem med den är du välkommen ned på tisdagsöppet. Appen erbjuds gratis till alla med garageplats som ett komplement till taggarna.

Telefonsystemet för att öppna garagen kommer att finnas kvar så länge som det fungerar, men den dagen som det går sönder finns det inte längre någon som kan reparera det.

Cliq-nycklarna

Nu när det nya låssystemet är i bruk kan en del av er lämna in Cliq-nycklarna till styrelsen (lämna i brevlådan på Sidensvansvägen 63 eller kom ned på tisdagsöppet). Behöver/vill du ha tillgång till Snickarboden, Syrummet och/eller trädgårdsförråden så måste du behålla i alla fall en Cliq-nyckel. Detta gäller även för tvättstugan i port 85.

Portkoderna

Nu är våra gamla portkoder borta och alla som behöver tillgång till våra portar har fått det.

Problem med insekter?

Om du har problem med insekter i eller kring din bostad, felanmäl detta till HSB.

Om du inte sett över dina filter vid tilluftsventilerna (sitter över en del fönster i vita kåpor) på länge kan det vara vettigt att göra det. Om filtret är mycket gammalt kan ventilen utgöra en väg in för insekter. Vill du köpa nya heter de Fresh 80 och hittas hos exempelvis bygghandlare, men det går också bra att tvätta dem om de fortfarande är hela.

Härlig vår önskar styrelsen

Övriga nyheter

Grovtvättstugan avstängd för renovering

Tvättstuga nummer 5, grovtvättstugan, kommer att vara avstängd för renovering mellan den 19 augusti och den 13 september. Grovtvättmaskinen och torkskåpet kommer att flyttas till tvättstuga nummer fyra. Arbetet tar två dagar, vilket gör att tvättstuga nummer 4 inte kan användas den 19 och 20 augusti.

De aktuella datumen blockeras på bokningstavlan. Den här informationen sitter också i tvättstugan.

Grovsoprummet öppet igen

Från måndag är grovsoprummet åter öppet som vanligt – men inga grovsopor får ställas dit innan SEOM hunnit tömma det berg som finns där just nu.

Plast, glas med mera kan slängas som vanligt.

Det är tråkigt att det blev såhär, och vi kommer att kontakta SEOM måndag morgon så fort det öppnar för att få svar på hur detta gått till samt kräva omedelbar tömning. 

Det är tyvärr också så att några har valt att slänga grovsopor som inte får slängas i soprummet, samt att fortsätta att slänga sopor i överfulla kärl. Detta är inte okej.

Återvinningsrummet/ grovsoprummet tillfälligt stängt

Styrelsen har tyvärr tvingats att akut stänga vårt gemensamma återvinningsrum/grovsoprum på grund av missbruk. Det kommer att hållas stängt tills vi fått bort det berg av grovsopor som felaktigt lämnats där.

Vi kommer att hänga på låset till entreprenören måndag morgon och hoppas kunna lösa detta snarast. Vi återkommer med information här via hemsidan och anslag på dörren när vi kan öppna igen. 

Kameran visar tyvärr inte namn så det är svårt att komma åt de skyldiga, vi undersöker andra lösningar för att komma åt problemet.

Vi är säkra på att de allra flesta uppskattar möjligheten att slänga plast, glas med mera i vår närhet, så detta ska vi lösa.