Snickarbladet

Senaste numren av Snickarbladet

Nr 3, april 2019

Kort från styrelsen

Styrelsen har bråda dagar med att förbereda inför årsstämman den 25 april, men nu börjar nog det mesta vara färdigt. Vi hoppas att få se många av er där. Du behöver inte anmäla dig för att komma till stämman. Vid tryckningen föll svaret på motion nummer 13 tyvärr bort, men det delas ut nu så alla ska härmed ha fått all information som behövs inför stämman.

Dags att se över terasslådorna

Så här års är det kanske många av er som börjar se över balkonglådor, rabatter eller terasslådor. Ni som har terasslådor bör av flera skäl helt ta bort barrväxterna. Dessa får med tiden alldeles för stora rotsystem för att vara lämpliga i terasslådorna. Terasslådan väger en hel del redan när den är tom, och ännu mer när den är fylld med jord och stora växter eller buskar. Det finns en risk att den helt enkelt spricker – och även om det tursamt nog inte hänt oss än så har det hänt i andra föreningar.

Tänk också på att dina växter inte får hänga över kanten (kan då skräpa ned hos grannarna) eller växa sig så höga att de kommer upp till grannen ovanför.

Om du inte själv vill eller kan ta itu med din terasslåda går det utmärkt att be HSB om en offert och få deras hjälp med att snygga till.

Städdag

Fritidskommittén anordnar vårens städdag den 4 maj med start klockan 10. Boka in det i kalendern redan nu. Det brukar vara ett mycket trevligt tillfälle att prata mer med grannarna och efter städningen samlas deltagarna vid föreningslokalen för korv och fika.

Fett i avloppen och stamspolning

Styrelsen vill påminna alla om att inte hälla fett från matlagningen i avloppen. Det är en av anledningarna till att vi nu måste betala för att spola stammarna för att komma tillrätta med problem hos flera boende. Stamspolningen är beställd och kommer att påbörjas den 27 maj. Mer information kommer från entreprenören när det är dags.

Ny hemsida

Vår föreningshemsida har efter flera års tjänstgöring bytts ut mot en ny. Detta har bland annat gjorts för att göra det lättare för styrelsen att uppdatera informationen. Ta gärna en titt på snickarbacken.com. Där hittar du bland annat Snickarbladet och framöver också nyheter som exempelvis datum för vårens städdag och liknande.

Låssystemet

Har du något problem med det nya låssystemet? Felanmäl till HSB (kundcenter61@hsb.se, eller 010-442 50 00), har du frågor är du välkommen ned på tisdagsöppet (öppet tisdagar jämna veckor mellan kl 18:30–19:30). 

Glöm inte att du måste boka gym- och samlingslokal/pingis för att kunna öppna dörren med taggen. Du som har tillgång till bastu kommer alltid in i bastun. Bokningen sker på ett schema som nu sitter på bastudörren men det kommer att hamna bredvid skärmen vid ingången till föreningslokalen. Detta för att du ska kunna sätta på bastun lite i förväg så att den är varm när du vill använda den. Och har du ett förråd, behöver du gå ned till lokalen och aktivera dina taggar vid läsaren mitt emot styrelserummet (sitter instruktioner för hur du gör vid läsaren).

Den nya appen som kan öppna garagen har det kommit in många frågor om. Har du problem med den är du välkommen ned på tisdagsöppet. Appen erbjuds gratis till alla med garageplats som ett komplement till taggarna.

Telefonsystemet för att öppna garagen kommer att finnas kvar så länge som det fungerar, men den dagen som det går sönder finns det inte längre någon som kan reparera det.

Cliq-nycklarna

Nu när det nya låssystemet är i bruk kan en del av er lämna in Cliq-nycklarna till styrelsen (lämna i brevlådan på Sidensvansvägen 63 eller kom ned på tisdagsöppet). Behöver/vill du ha tillgång till Snickarboden, Syrummet och/eller trädgårdsförråden så måste du behålla i alla fall en Cliq-nyckel. Detta gäller även för tvättstugan i port 85.

Portkoderna

Nu är våra gamla portkoder borta och alla som behöver tillgång till våra portar har fått det.

Problem med insekter?

Om du har problem med insekter i eller kring din bostad, felanmäl detta till HSB.

Om du inte sett över dina filter vid tilluftsventilerna (sitter över en del fönster i vita kåpor) på länge kan det vara vettigt att göra det. Om filtret är mycket gammalt kan ventilen utgöra en väg in för insekter. Vill du köpa nya heter de Fresh 80 och hittas hos exempelvis bygghandlare, men det går också bra att tvätta dem om de fortfarande är hela.

Härlig vår önskar styrelsen

Nr 2, februari 2019

Kort från styrelsen

Nu är det bara dagar kvar tills det nya låssystemet ska vara färdiginstallerat. Efter många kvällar med att dela ut taggar och ge information till alla boende ser vi fram emot att få se det hela i praktiskt bruk.

I övrigt arbetar styrelsen för fullt med att förbereda årsstämman den 25 april. Det har kommit in flera motioner som ska besvaras, årsredovisningen ska sättas samman och skickas till tryck bland annat.

Extra tisdagsöppet

Med anledning av bytet av låssystem har styrelsen beslutat att hålla extra tisdagsöppet den 26 februari mellan kl 18:30–19:30 med fokus på frågor kring låssystemet. Det går också bra att mejla styrelsen med frågor.

Skotta bort snö från fasaden

Styrelsen vill påminna alla boende att se till att skotta bort snö från fasaden på balkonger, terasser och uteplatser. Detta för att undvika vattenskador när det som nu är töväder. 

Så gör du vid inbrott

Efter det senaste inbrottet har styrelsen fått in många frågor kring hur man ska göra om man drabbas av ett inbrott.

 • Kontakta polisen
 • Kontakta ditt försäkringsbolag
 • Meddela styrelsen så att övriga boende kan informeras

Om det uppstått skador i samband med inbrottet, beror det på vad som skadats om det är föreningen eller den boende (med hjälp av hemförsäkringen) som ska betala. Vem som står för vad framgår i föreningens stadgar. 

Råd till hundägare som möter ledarhundsekipage

Här kommer tips och råd från en boende som har en ledarhund. När ledarhunden har sin vita sele på sig behöver den få arbeta ostört.

 • Håll gärna avstånd på trottoarer eller gå till andra sidan gatan så att ledarhunden kan arbeta ostört.
 • Det är bra om du ger dig till känna och berättar att du har en hund med dig.
 • Ta gärna kontakt med ledarhundsföraren innan du släpper din hund lös vid rastplatser.

Trevlig helg önskar styrelsen

Nr 1, januari 2019

Det nya låssystemet

Föreningens nya låssystem börjar bli färdigt och styrelsen förbereder utdelning av taggar till alla lägenhetsinnehavare. Styrelsen kommer att finnas tillgänglig i lokalen vid flera tillfällen under januari för att dela ut taggarna som alla behöver för att kunna komma in i bland annat portarna. 

För att inte alla ska komma samma dag ger styrelsen förslag på vilka dagar vilka hus kan komma. Kan du inte den dagen, ta istället något av de andra datumen som passar bättre.

Måndagen 14 januari kl 19–21    Hus D
Tisdagen 15 januari kl 19–21    Hus C
Torsdagen 17 januari kl 19–21    Hus B
Tisdagen 22 januari kl 19–21    Hus A
Onsdagen 23 januari kl 19–21    Hus A
Onsdagen 30 januari kl 19–21    Hus A
Torsdagen 31 januari kl 19–21    Hus A

För att få taggarna behöver en av lägenhetens ägare komma till lokalen med legitimation, lägenhetsnummer (inte lantmäteriets, rätt nummer står på utsidan av lägenhetsdörren) och kännedom om vilka portar och lokaler som taggarna ska ge access till. Detta för att styrelsen ska kunna pricka av och dubbelkolla att det blir rätt. Exempelvis bor du kanske i port 34, har förråd i port 42 och avtal med föreningen för bastu och snickarbod, då ska dina taggar ge tillgång till de utrymmena.

Om lägenhetsinnehavaren (ägaren) inte har möjlighet att komma till lokalen kan denne skicka en annan person med fullmakt samt kopia på legitimation för att hämta taggarna. Detta gäller även dig som bor i andra hand – du kan inte hämta ut taggarna utan fullmakt.

Tisdagsöppet

I år håller styrelsen tisdagsöppet jämna veckor från och med den 8 januari 2019 mellan kl 18:30–19:30.

Undvik brand

Styrelsen påminner igen om att det inte får finnas något brännbart material i trapphusen. Detta inkluderar dörrmattor, tavlor, krukväxter, barnvagnar och rullatorer. Material i trapphus får inte ge upphov till snabb antändning eller snabb brandspridning och inte utveckla stora mängder värme eller brandgas.

Trapphuset är en mycket viktig utrymningsväg och måste därför hållas fri från allt som kan vara brandfarligt och i vägen vid en utrymning. För allas säkerhet ber därför styrelsen boende att hålla trapphusen fria och ta bort material som inte får vara där.

Motion till stämman?

Om du har en motion du skulle vilja lämna in till årsstämman den 25 april vill styrelsen påminna om att det enligt föreningens stadgar ska vara gjort senast den 1 februari. Mer om hur en motion bör utformas för att kunna hanteras av styrelsen på bästa sätt kommer här.

En bra motion ska innehålla:

 • vad det är du vill förändra
 • hur situationen ser ut idag
 • eventuellt mer relevant bakgrundsfakta
 • vad det skulle innebära om din motion går igenom
 • en eller flera ”att-satser”, det absolut viktigaste innehållet i en motion är ”att-satsen”. Det är den som är det verkliga yrkandet (förslaget) som det röstas om. Resten av texten i motionen är till för att förklara vad förslaget menar och vad det skulle innebära. Att-satsen ska formuleras som ett beslut och inte som en åsikt. Lägg gärna ner tid på att formulera att-satsen tydligt så att en utomstående kan förstå vad du föreslår enbart genom att läsa den delen. Exempel: Jag/vi föreslår stämman att den stora lekplatsen kompletteras med en studsmatta.
 • din underskrift

God fortsättning önskar styrelsen

Övriga nyheter

Ny hemsida!

Välkommen till föreningens nya hemsida! Den gamla fick gå i pension då det blivit för svårt att uppdatera den med ny information. På de här sidorna ska du förhoppningsvis hitta svar på det mesta du kan tänkas undra över när det gäller föreningen. Här finns nyheter som denna, där styrelsen bland annat kan påminna om städdagar, när det är dags för garagesopning eller andra liknande saker. Här finns också Snickarbladet, årsredovisningar och våra trivselregler och stadgar.

Vad är Snickarbladet?

Snickarbladet är ett informationsblad som delas ut till alla boende i Snickarbacken. Det utkommer ca. 7 gånger per år och behandlar aktuell information om vad som händer på Snickarbacken. 

Snickarbladet arkiv

Snickarbladet

Nr 3, april 2019
Nr 2, februari 2019
Nr 1, januari 2019
Nr 8, december 2018
Nr 7, 2018
Nr 6, 2018

Nyheter

Ny hemsida!